KK Škofja Loka
KK KK KK KK KK KK KK
Naslov:

Košarkarski klub
Škofja Loka

Podlubnik 1c,
4220 Škofja Loka

Telefon/Faks:
+386 59 935 619

e-pošta:
kk.skloka[a]siol.net

TRR:
03128-1000010043
SKB d.d. - Škofja Loka

DŠ: SI95194606

MŠ: 5093520
 

Facebook   Instagram

V KK Škofja Loka novim uspehom naproti
slikcaNa naši uradni klubski spletni strani objavljamo obširen članek o Košarkarskem klubu Škofja Loka, ki je bil v drugi polovici decembra 2012 objavljen v internem glasilu LTH REPORTER skupine LTH Castings.
(Objavljeno v LTH REPORTER, interno glasilo skupine LTH Castings, december 2012; avtor: Nejc Ziherl)

V Škofji Loki smo v letu 2012 praznovali 58. obletnico organiziranega igranja košarke, kar pa bi si težko predstavljali brez podpore, ki nam jo že vrsto izkazuje podjetje LTH Castings d.o.o. Naši glavni značilnosti sta mladost in dinamika, s katerima zastopamo in prispevamo k ugledu podjetij in organizacij, ki verjamejo v nas. Tu velja posebej izpostaviti podjetja LTH Castings d.o.o., Odejo in Mercator, po katerih se imenujemo in nadaljujemo njihovo uspešno delo na športnem in vzgojnem področju.

Začelo se je pri sestrah uršulinkah
Čeprav zametki škofjeloške košarke segajo v leto 1936, ko je igro, ki so jo takrat poimenovali kar »basket«, iz Londona v Škofjo Loko prinesla sestra uršulinka Angela Bahovec, pa za uradni začetek igranja košarke v Škofji Loki štejemo leto 1954. Tistega leta se je namreč košarkarska sekcija v okviru tedanjega Partizana včlanila v Košarkarsko zvezo Slovenije. Prvi igralci košarke v Škofji Loki so bili: Franc Homan, Ivan Hafner, Janez Jemc, Peter Kafol, Franc Kemperle, Lovro Kalan, Janez Megušar, Miloš Mitič, Boris Potočnik, Andrej Rihtaršič, Tone Rupar, Jože Sever in Franc Šmid. Kasneje so pomemben in nepozabljiv pečat v škofjeloški košarki pustili še Lojze Milosavljević, Tomaž Dolenc, Nataša Mitič, Aleš Murn, Boris Čajič, Avgust Hartman, Igor Dolenc, Igor Juričan, Marko Terkaj, Gorazd Šiberle, Iris Dumenčič, Anže Kalan ter mnogi drugi. V vseh moških in ženskih selekcijah je škofjeloški klub v svoji bogati zgodovini posegal po najvišjih mestih, prednjačila so predvsem dekleta. Slednja so od leta 1992 do 1996 med drugim nastopala tudi v evropskem pokalu, imenovanem po Lilliani Ronchetti.

Moška članska zasedba škofjeloškega kluba se je v zadnjih letih povsem ustalila med slovensko košarkarsko elito. Najboljša leta je klub doživljal v sezoni 1999/2000, ko so je predstavil širši evropski javnosti z nastopanjem v evropskem pokalu Radivoja Korača. Tedaj so se Škofjeločani merili z evropskimi velikani, kot je denimo turški Galatasaray. V sezoni 2000/01 je klub sicer izpadel v 1. B SKL, a kljub temu nadaljeval z igranjem med elito, saj so se najboljša štiri slovenska moštva preselila v Ligo Adriatic. V sezoni 2002/2003 je tedanja Loka Kava TCG izpadla v 1. B SKL, po treh sezonah pa se z naslovom prvaka med drugoligaši vnovič prebila v 1. A SKL, kjer sedaj nastopa že osmo leto zapored.

Povratek članske zasedbe Odeje na slovensko košarkarsko sceno
Tudi v sezono 2012/2013 je KK Škofja Loka krenil odločno z željo po novih uspehih. Na žensko slovensko košarkarsko sceno se je vrnila članska zasedba Odeje, ki jo v letošnji sezoni vodi nekdanji košarkar škofjeloškega kluba Jaka Hladnik. Nekdanji zmagovalec zabijanja v ulični košarki je v lanski sezoni v Šenčurju opravljal vlogo trenerja pionirjev, pred pričetkom letošnje sezone pa je z veseljem sprejel ponudbo iz Škofje Loke: »Glede na to, da sem se zaradi težav s kolenom odločil zaključiti kariero košarkarja, je bil klic iz Škofje Loke moja idealna priložnost. Ponudili so mi mesto glavnega trenerja pri Odeji, kar mi predstavlja nov velik izziv. Ker sem že kot mlad košarkar vselej imel v mislih to, da se bom po končani karieri spustil v trenerske vode, sem ponudbo z veseljem tudi sprejel.« Strateg Odeje v letošnji sezoni razpolaga z izjemno mlado zasedbo, ki pa nikamor ne odide z belo zastavo.

V zadnjih letih se je v Škofji Loki razvilo kar nekaj izjemnih košarkaric, ki so kasneje nastopile za tudi slovensko izbrano vrsto. Katarina Ristić s turškim Botasom nastopa tudi v Fibinem evropskem pokalu, Teja Oblak in Maja Bošnjak danes nosita dres državnega prvaka Athlete Celja, Manca Hafner pa zastopa barve Triglava. Po njihovih poteh gresta kot vse kaže tudi Jerca Čadež in Pia Prašnikar, ki sta v letu 2012 uspešno nastopali na evropskem prvenstvu za kadetinje v Estoniji. Prav slednji kljub svoji mladosti v letošnji sezoni predstavljata eno izmed glavnih orožij trenerja Jake Hladnika.

Rezultati dosedanjih tekem članske zasedbe Odeje v 1. SKL za ženske:
1. krog (13.10.2012): Konjice – Odeja 55:54
2. krog (20.10.2012): Odeja – AJM 65:69
3. krog (24.10.2012): Athlete Celje – Odeja 102:72
4. krog (31.10.2012): Odeja je bila prosta
5. krog (09.11.2012): Triglav – Odeja 89:47
6. krog (16.11.2012): Odeja – Domžale 67:48
7. krog (17.10.2012): Subrina Ilirija – Odeja 93:66

S Sašo Dončićem proti novim uspehom v Ligi Telemach
Še bolj uspešno od Odeje so v novo sezono krenili člani LTH Castings Mercatorja. Pred začetkom sezone je na trenerskem stolčku Luko Bassina zamenjal Saša Dončić, kateremu vodenje prvoligaškega kluba predstavlja trenerski krst. »Že lani sem bil v kontaktu z direktorjem kluba Igorjem Dolencem, letos pa mi je ponudil mesto na trenerskem stolčku in resnično sem zadovoljen, da sem dobil tako priložnost za dokazovanje«, je na naše vprašanje o razlogih za prihod v Škofjo Loko odgovoril nekdanji kadetski reprezentant Jugoslavije, ki je v svoji karieri nosil tudi dres škofjeloškega kluba. Let, ki jih je preigral v kraju pod Lubnikom, se nekdanji slovenski reprezentant rad spominja: »V Škofji Loki mi je bilo vselej všeč. Tu sem prebil sezono in pol, nato pa dobil ponudbo iz tujine. LTH Castings Mercator je ekipa, ki ima tradicijo in že nekaj časa nastopa med elito, kar govori o stabilnosti kluba. Mislim, da bi lahko v letošnji sezoni vse skupaj še malce nadgradili, je pa res, da so danes taki časi, ko je z vseh strani možno poslušati o primanjkovanju denarja. Prav zaradi tega nas vsekakor ne čaka lahka naloga.« Na začetku sezone ekipa slovi predvsem po odličnih predstavah na domačem parketu v Športni dvorani Poden, kjer se četa Saše Dončića tako v oktobru kot tudi v novembru ni pustila premagati.

Rezultati dosedanjih tekem članske zasedbe LTH Castings Mercatorja v Ligi Telemach:
1. krog (20.10.2012): LTH Castings Mercator – Helios Domžale 83:79
2. krog (27.10.2012): Elektra Šoštanj – LTH Castings Mercator 77:45
3. krog (03.11.2012): LTH Castings Mercator – Slovan 73:72
4. krog (10.11.2012): Maribor Messer – LTH Castings Mercator 91:61
5. krog (17.11.2012): LTH Castings Mercator – Hopsi Polzela 97:74
6. krog (24.11.2012): Zlatorog Laško – LTH Castings Mercator 85:80

Tudi pri LTH Castings Mercatorju se je v zadnjih letih kalilo kar nekaj košarkarjev, ki jih danes lahko gledamo pri precej bolj priznanih slovenskih klubih. Erjon Kastrati in Edo Murić zastopata barve Krke, Dino Murić igra za Union Olimpijo, Gezim Morina in Blaž Mahkovic pa nosita dres Heliosa.

Jaka Hladnik in Saša Dončić pa nista edina trenerja, ki sta v Škofji Loki dobila priložnost že v svojih začetnih trenerskih letih. Tu gre zagotovo izpostaviti tako Gašperja Okorna kot tudi Gašperja Potočnika, ki sta kasneje med drugim opravljala tudi vlogo glavnega trenerja Union Olimpije. Prvi je danes trener Slovana, drugi pa pri slovenskem državnem prvaku Krki opravlja vlogo pomočnika trenerja. Tu so še Matic Vidic (trener Vrhnike), Dalibor Damjanović, ki danes pri Heliosu pomaga glavnemu trenerju Zmagu Sagadinu, ter Zoran Martić, ki je Loka Kavo TCG prevzel le nekaj tednov po tem, ko je leta 2000 kot selektor slovensko reprezentanco mlajših članov na evropskem prvenstvu v Makedoniji popeljal do zlate medalje.

Leta 2012 organizirali zaključni turnir mlajših pionirk – Škofjeločanke postale državne podprvakinje
Košarkarski klub Škofja Loka je znan po zelo dobri organizaciji prireditev in tekmovanj. Leta 1998 je klub organiziral kvalifikacije za 13. evropsko prvenstvo za kadetinje, leta 2002 pa je v Športni dvorani Poden potekalo 20. evropsko prvenstvo za mladinke. Slovenska reprezentanca je tedaj zasedla končno 10. mesto, naslova pa so se veselile Rusinje, ki so v velikem finalu ugnale izbrano vrsto Francije. Od tedaj se je v Škofji Loki zvrstilo še kar nekaj omembe vrednih dogodkov, kot so zaključni turnir Pokala Spar leta 2005 in 2011, 16. Dan slovenske moške košarke leta 2006, prav v letošnjem letu 2012 je v Športni dvorani Trata potekal tudi zaključni turnir mlajših pionirk. Na njem so nastopile košarkarice domače Odeje, Felix Zasavja, Konjic in Vipave. Škofjeločanke, ki jih vodi Klavdija Oblak, so se uvrstile v veliki finale, kjer pa so morale priznati premoč košarkaricam iz Slovenskih Konjic.

Klub bo s svojimi potenciali še naprej poizkušal prispevati k uspehu škofjeloške občine in zadovoljstvu ljudi. Prepričani pa smo, da smo vredni zaupanja pri delu z mnogimi mladimi in vrhunskimi športniki.
 
 
Jaka Hladnik s svojo mlado, a številčno člansko zasedbo. Stojijo (od leve proti desni): Maja Štembergar, Alenka Stanonik, Tinkara Mlinar, Pia Prašnikar, Jerca Čadež, Tadeja Horvat, Kim Kreačič, Ivana Tušek, Tjaša Senčar in Jaka Hladnik (trener). Klečijo (od leve proti desni): Lara Prašnikar, Nina Vehar, Kristina Erznožnik, Tjaša Teropšič, Klavdija Oblak, Daša Dumenčič, Neža Lazar. (foto: Andraž Blaznik)
Kapetanski trak LTH Castings Mercatorja v letošnji sezoni nosi Tomo Čajič. (foto: Jana Šnuderl/kosarka.si)

nazaj na seznam novic

Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji
LTH Casting Domel Polycom Difa Craft Obcina Ines Audax Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji