KK Škofja Loka
KK KK KK KK KK KK KK
Naslov:

Košarkarski klub
Škofja Loka

Podlubnik 1c,
4220 Škofja Loka

Telefon/Faks:
+386 59 935 619

e-pošta:
kk.skloka[a]siol.net

TRR:
03128-1000010043
SKB d.d. - Škofja Loka

DŠ: SI95194606

MŠ: 5093520
 

Facebook   Instagram

Zapustil nas je Peter Kafol, legenda škofjeloške košarke
slikcaSporočamo žalostno vest, da nas je v ponedeljek, 13. aprila, v 84. letu starosti zapustil košarkar, trener, košarkarski sodnik, delegat in prejemnik Bloudkovega priznanja Peter Kafol, legenda škofjeloške košarke.
Peter Kafol je v škofjeloški košarki pustil neizmerljiv pečat, leta 1981 pa je za delo v športu, zlasti v košarki, prejel tudi Bloudkovo plaketo. Družini in vsem bližnjim v imenu košarkarjev in vodstva Košarkarskega kluba Škofja Loka ob izgubi izrekamo globoko sožalje.

Zaradi trenutnih razmer je pogreb potekal v ožjem družinskem krogu, od pokojnega Petra pa se lahko poslovite na Mestnem pokopališču v Škofji Loki.

V spomin na našega dragega prijatelja objavljamo zapis, povzet po zborniku 50 let košarke v Škofji Loki.

Kafol Peter, košarkar, trener in košarkarski sodnik

Kafol Peter je eden tistih loških gimnazijcev, ki so koncem leta 1953 v telovadnici osnovne šole na steno nad glavnim vhodom postavili leseno tablo s košem in začeli metati na koš.Tabla je bila oddaljena od stene le 20 cm, igrali pa so lahko le na en koš, ki so ga predtem kupili v trgovini Slovenijašport v Ljubljani. Pri igranju odbojke med Gimnazijama Škofja Loka in Jesenice so izvedeli, da tudi na Jesenicah že poizkušajo igrati košarko. Dogovorili so se za prvo košarkarsko tekmo, ki so jo nato odigrali 30.marca 1954 na Jesenicah. Tako se je začela košarkarska pot Petra Kafola, ki ga je nato vodila kot igralca in zatem kot trenerja vse do leta 1980, ko se je trenersko upokojil, še kar nekaj let pa je ostal v košarki aktiven kot delegat KZS na ligaških tekmovanjih. V Sloveniji so se v petdesetih letih tekme v košarki odvijale v letnem času, to je spomladi in jeseni, ker so igrišča za košarko lahko bila le na prostem.

Tudi Škofjeločani so v letu 1954 začeli na igrišču za odbojko v Puštalu urejati pravo igrišče za košarko. To leto so se že včlanili v KZS - Košarkarsko zvezo Slovenije. Pričeli so trenirati na igrišču. Pri vadbi jim je večkrat po­magal rojak, pozneje mednarodni sodnik Peter Kavčič. V tem letu so odigrali kar deset prijateljskih tekem doma in na gostovanjih. Udeležili smo se tudi pokalnega tekmovanja in 12. septem­bra 1954 v Ljubljani odigrali tekmo z ekipo Odreda. Za ekipo TVD Par­tizan Škofja Loka so nastopili: Tone Rupar, Ivan Hafner, Vlado Kolendo, Franc Šmid, Andrej Rihtaršič, Franc Kemperle, Janez Jemc in Peter Kafol. Leta 1956 je loška ekipa z osvojitvijo prvega mesta v svoji skupini tretje lige na­predovala in spomladi leta 1956 startali v višjem rangu tek­movanja v II. SKL. Po dolgem iskanju so za trenerja pridobili igralca ŽKK Ljubljana Draga Čretnika. Enkrat tedensko je redno vodil treninge in jih učil tehnike košarkarske igre.

Članska ekipa je s tem pričela delovati popolno. Za razvoj košarke v Škofji Loki je bilo potrebno poskrbeti tudi za naraščaj, s tem pa so se pokazale tudi potrebe po dodatnem strokovnem kadru. Seminarja za pomožne trenerje julija leta 1956 v Rovinju sta se udeležila Vlado Kolendo in Peter Kafol. Seminar je vodil priznani jugoslovanski strokovnjak in košar­karski trener Aco Nikolič. Oba udeleženca iz Škofje Loke sta ga uspešno zaključila. Po dolgih razpravah v TVD Partizanu Škofja Loka so dobili v letu 1959 s strani predsedstva društva dovoljenje za rekon­strukcijo obstoječega košarkarskega igrišča v Puštalu. Število članov prvega moštva se je povečalo. Vadilo je pa že toliko mladih, da smo imeli že tudi mladinsko in pionirsko eki­po. Sekcija je tedaj štela 49 igralcev (12 članov, 15 mladincev in 22 pionirjev). Članska ekipa je nastopala tudi v prvenstvu mo­štev TVD Partizana, prvo ekipo so sestavljali F. Homan, I. Hafner, M. Hafner, L. Kalan, P. Kafol, V. Kolendo, L. Košir, J. Cerkvenik, M. Mitič, M. Oman, A. Goljar, L. Podlogar in tudi že Nikolaj Žebre in Boris Čajič. Sekcija za košarko v TVD Partizan Škofja Loka je v letu 1963 štela že 70 članov, mladincev in mladink. Prvo ekipo sta vodila Ivan Hafner in Peter Kafol. Kvaliteta se je dvignila, kar se je poznalo tudi na tekmah. K njenemu dvigu so pripomogli tudi mladinci, ki so pričeli igrati v prvem moštvu. Za člane so v tej sezoni igrali: Cerkvenik, Čajič, Balderman, Viki Berčič, M. Hafner, J. Hartman, Kolendo, Kafol, Boštjan Jemc, Anton Mihe­lič, M. Oman, Jože Oman, F. Poljanec, Franc Pustavrh in Niko Rupar. Najboljši strelec v prvenstvu je bil Matevž Oman z 275 koši. Leto 1964 – klub je pridobil kvalitetnega trenerja Mika Pavloviča. Bil pa je tudi igralec KK Olimpija iz Ljubljane. Ker je zato lahko našo eki­po treniral le enkrat tedensko, mu je bil v tem času v pomoč Ciril Kemperle, ki je tudi vodil tekme. Prav kmalu pa je dobil od svojega trenerja Kristančiča pre­poved opravljanja tega dela. Po njegovem odhodu je že v letu 1964 moštvo začel trenirati Peter Kafol.

​Peter je končal svojo igralsko kariero, ki je trajala deset let in jo nadaljeval s trenersko potjo, ki jo je kot trener različnih selekcij v domačem klubu prehodil v naslednjih šestnajstih letih. Članska ekipa KK Sora, ki jo je vodil in treniral Peter Kafol, se je v letu 1966 zelo pomladila, saj sta imela dva igralca komaj 17 let, najstarejši Matjaž Hafner pa 25. Povprečna starost igralcev je bila 19 let. Moštvo je okrepil mladinec Borut Braniselj. Ekipa je nastopala v II. slovenski ligi-zahod in v celotnem prvenstvu ni izgubila nobene tekme, zato je ponovno napredovala v I. slovensko ligo. Moštvo te sezone so sestavljali: M. Hafner, Balderman, Brani­selj, Krajnik, Nastran, Dušan Sodnikar, Krmelj, Grahek, Logon­der, J. Kalan, Peternelj, Čajič in Jeseničnik. Najboljši strelec ekipe je bil Silvo Logonder, ki je dosegel 310 košev. V letu 1967 se je KK Sora ob pomanjkanju denarnih sredstev iz stiske rešil tudi s preimenovanjem po novem podporniku v KK Kroj. Prvo ekipo članov v I. slovenski ligi je treniral in vodil Peter Kafol, med desetimi udeleženci lige pa so zasedli solidno sedmo mesto. Za tekmovalno sezono 1968 se je ekipa članov pod vodstvom Petra Kafola pripravljala zelo zavzeto. V ekipi so v tem letu igrali M. Hafner, D. Balderman, J. Nastran, A. Peternelj, J. Krmelj, P. Hartman, J. Kalan, J. Pokorn, S. Logonder, A. Gra­hek, B. Čajič, I. Demšar in B. Braniselj. Moštvo je v tem letu doseglo svoj tekmovalni vrhunec. Uradno je v I. SKL doseglo 2. mesto in si pridobilo pravico nastopa na kva­lifikacijah za II. zvezno ligo Jugoslavije - zahod. Kvalifikacije za II. zvezno ligo – zahod so bile v Tuzli. Kljub za­četnim dvomom v smiselnost udeležbe na kvalifikacijah je končno prevladalo mnenje, da je treba zbrati denar in se tega doslej največjega tekmovanja udeležiti. Tam so nastopile eki­pe: iz Hrvaške KK Karlovac 67 in KK Jedinstvo Ogulin, iz BiH KK Lokomotiva Mostar in KK Sloboda Tuzla, iz Slovenije pa ŽKK Maribor in KK Kroj. Na tem turnirju so Ločani dosegli četrto mesto. Žal so nastopili brez najboljšega strelca in strelca slovenske lige Silva Logondra, ki je ostal doma. Ekipo so se­stavljali D. Balderman, J. P. Hartman, J. Hartman, J. Kalan, V. Ko­lendo, B. Čajič, I. Demšar, B. Braniselj in J. Pokorn. Na turnirju je bil zaradi varčevanja z ekipo Peter Kafol sam, bil je hkrati trener, tehnični vodja in predstavnik kluba.

V letu 1969 Peter Kafol ekipe ni več treniral, saj so v klubu želeli zaradi večje discipline pri delu zaposliti zunanjega trenerja in treninge prve moške ekipe je prevzel Iztok Belehar iz Kranja. Ker se v Tuzli niso plasirali v višji rang tekmovanja, so v letu 1969 ponovno igrali v I. slovenski ligi in zasedli 10. mesto med enajstimi ekipami. Slabši rezultat moške ekipe je bil predvsem posledica menja­ve generacij. V tem letu so košarkarski sodniki postali kar štirje nekdanji igralci: Vlado Kolendo, Boris Čajič, Matjaž Hafner in Peter Kafol. Že v zimskem času leta 1970 je treniranje prve moške ekipe zo­pet prevzel Peter Kafol, ki je pa že kmalu po prvih tekmah za­radi obilice drugih obveznosti v klubu vodenje moške ekipe predal novi strokovni moči, Dušanu Baldermanu. Članice je treniral Jože Oman, ki je kmalu odstopil. Vodenje ekipe je v letu 1970 prevzel Peter Kafol in z njimi med 10 udeleženkami I. SKL zasedel 4. mesto. Najboljša strelka ekipe je bila ponovno Tanja Strel z 242 koši. Leto kasneje -1971 - je člane zopet vodil in treniral Peter Kafol, Dušan Balderman pa mu je pomagal, še zlasti pri vodenju tekem. Ekipa je v slovenski ligi zasedla vidno peto mesto. Moška prva ekipa je leta 1972 ponovno tekmovala v SKL I., še naprej jih je vodil Peter Kafol. V ekipi pa je prišlo do velikih sprememb, saj je skoraj vsa prva petorka odšla k vojakom. Nadomestili so jih mladi, a neizkušeni igralci. Naslednja tri leta so tako igrali v I.B SKL, jeseni 1975 pa je Peter Kafol moško ekipo ponovno predal Dušanu Baldermanu, sam pa je prevzel sodelovanje z žensko ekipo KK Kroj, ki jo je vodil Marko Erznožnik. V sezoni 1975/76 so igrale v slovensko- hrvaški ligi, že naslednje leto pa so ob vodstvu Petra Kafola ponovno igrale v I.SKL. Na jesen 1979 je Peter Kafol poročal o težavah pri delu z žensko ekipo, ki ji je upadla volja do treninga, največ zaradi razbitega selekcijskega sistema. V naslednji sezoni - 1980/81 – se je Peter Kafol, dolgoletni trener ženske košarke v Loki, odločil, da preneha z aktivnim trenerskim delom in se posveti le še delu sodnika in delegata pri KZS. V teh dejavnostih je bil Peter Kafol kot predstavnik KZS aktiven vse do leta 2000.

Povzeto po zborniku 50 let košarke, Marjan Luževič, 2017
 
 
Peter Kafol je v škofjeloški košarki pustil neizmeren pečat.
Peter, počivaj v miru.

nazaj na seznam novic

Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji
LTH Casting Domel Polycom Difa Craft Obcina Ines Audax Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji